Norges Musikkorps Forbund – dirigenten en avgjørende ressurs – præsentation af en medlemsorganisation

De siste årene har det kommet et fornyet og forsterket fokus på banddirigenten. For noen tiår siden var det vanlig at noen av de ivrigste foreldrene eller medlemmene av bandet ville gå opp og bli dirigent for bandet, noe som resulterte i dedikerte, men uskolerte dirigenter. Det har skjedd en stor endring på dette de siste årene, og vi skal nå se nærmere på hva som er gjort for å sikre denne endringen.

Dirigenten, og dirigentens rolle, har vært et viktig fokuspunkt i NMF i flere år. Band i Norge får ca. 10 000 nye medlemmer hvert år, men en av våre store utfordringer er å beholde dem i bandene. Mange av barna spiller bare i noen år før de slutter med instrumentet og forlater bandene. Rundt 2013 begynte NMF å arbeide metodisk for at barna ikke skulle gi opp banding etter noen år. En av endringene var å ta mer hensyn til innflytelse og kompetanse til dirigenten som underviste/dirigerte i bandene de første par årene. Dirigenten er en viktig og avgjørende ressurs for å lage gode øvinger hvor musikerne opplever trivsel, mestring og utvikling som kan holde barna i bandet.

Læs mere om NMF

Tekst: Rune Hannisdal, Guro Ansteensen Haugli og Birgitte Grong
Fotos: NMF
Artiklen har tidligere været offentliggjort i fuld længde i The Finnish Wind Band Associations Magasin kevät/vår 2023Hele artiklen kan læses på engelsk på side 32 HER
Redigering af Steen Finsen
Upload den 12.10.2023